HAMZA BEY

 Yenişehir Sancak Beyi.

1370 yıllarında mehter başı olarak orduya katılan Hamza Bey, Sungur Paşa'nın oğullarından, Kutlu Bey'in oğullarından Yahşi Bey'in oğludur. Çelebi Sultan Mehmet'in vezir-i âzamı, aslen Yenişehirli olan Beyazıt Paşa'nın da kardeşidir. Diğer kardeşi Sinan Bey'de 2. Murad'ın kapıcıbaşısı olmuş, sonra da Şehzade Hatun adlı kızla evlenip Anadolu Beylerbeyi olmuştur. 

Hamzabey 1402 yılında Amasya Sancak Beyi bulunuyordu. Bütün Sungur Paşalılar gibi İsa Çelebi ile Çelebi Mehmet'in arasında vuku bulan kardeş kavgasında Çelebi Mehmet yanında yer almıştı. Edirne'yi payitaht yapan Şehzade Mustafa gailesinin ortadan kaldırılmasında, İzmir ile Selanik'in Son ve kesin fetihlerinde büyük yararlılıkları görülmüştür. 2. Murad'ın sonsuz teveccühüne mazhar olan Hamzabey, İzmir ve Selanik fatihi olarak da tarihte ün yapmıştır. 1424'de Anadolu Beylerbeyi olunca, Aydın Sancak Beyliğine atanan Yenişehir Sancak Beyi eniştesi Halil Bahsi Bey'in yerine Yenişehir Sancak Beyliğinide uhtesine almıştır. 

Ünlü akıncılardan Yahya Bey'le Sinan Paşa oğulları olup, yine ünlü akına Koca Bâli Bey, Hacı Mehmet Bey, Mustafa Bey ile diğer oğlu Murat Bey'den olan Kara Mustafa Paşa ile Ayaz Mehmet Paşalarda torunlarıdır.

(Kaynak: M. Göktekin, Osman Gazi ve Yenişehir, Yayımlanmamış kitap çalışmasından)


Hiç yorum yok: