HALİL KARAATLI

Bursa Milletvekili, vaiz ve hukukçu.
1934 yılında Bulgaristan'ın Osmanpazarı'nda doğdu. Annesi Hatice Hanım, babası Mustafa Bey'dir. 1937 yılında ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etti. İlkokulu Yenişehir ve İnegöl'de okuduktan sonra 1958'de İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni, 1959'da Bilecik Ertuğrulgazi Lisesi'ni tamamladı. Babasının memuriyeti dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde bulundu. Üniversite öğrenimi öncesi babasından özel eğitim gördü. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü Fakültesi mezunudur. İkinci lisans olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1972 yılında mezun oldu.
İstanbul'da vaiz olarak çalıştı, beraberinde 1964-1973 yılları arasında özel ve resmi okullarda öğretmenlik de yaptı.Kızılay Hemşire Koleji, Çarşamba Kız Meslek Lisesi, Saint Benoit Koleji, Fatih Koleji öğretmenlik yaptığı okullardır. Ayrıca bu dönemde muhtelif gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. Kasım 1968 tarihinde Uğur Dershanelerinin kurucuları arasında yer aldı. 
Siyaset hayatına Adalet Partisinde başladı. 14 Ekim 1973 ve 05 Haziran 1977 Genel Seçimlerinde bu parti listesinden Bursa Milletvekili seçildi. TBMM Başkanlık Divanı ve Milli Eğitim Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. Balkan Türklerinin sorunları konusunda ciddi çalışmalar yaptı. 12 Eylül 1980 Askeri Müdahalesi ile parlamentodaki görevi sana erdi. Bir süre aktif siyaset yaşamından çekildi.
Avukatlık, hukuk müşavirliği, dış ticaret, pazarlama, ihracat ve tekstil konularında çalışmalarını sürdürdü. Orta derecede İngilizce ve Arapça, az seviyede Fransızca ve Farsça bilen Halil Karaatlı 19 Temmuz 2015 tarihinde Bursa'da vefat etti.
Yenişehir'de bir dönem müftülük görevi yapan Mustafa Karaatlı'nın babasıdır.
(Kaynak: Bursa Ansiklopedisi c.3, Bursa Gazeteciler Cemiyeti web sitesi, 1299'dan Günümüze 1299 İnegöllü - Turhan Şahin)

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Rabbim,rahmet eylesin,mekanı cennet olsun inşallah.💐🤲🤲
Lütfi KARAATLI Ceyhan